Støpte bronseskilt - Skiltverdens Rolls-Royce


Bronse er et unikt materiale med suverne egenskaper. Kraftex benyttet støpt bronse til f.eks. minnesmerker, plaketter, byggeskikkpriser og gravskilt. Er du kresen og på utkikk etter et virkelig flott produkt? Vi vil påstå at støpte bronseskilt er svaret. Med sitt særegne uttrykk og tilnærmede evige holdbarhet er støpt bronseskilt et av våre flotteste produkt.

Kunstverk

Ingen støpt bronseskilt er like. Årsaken til dette er produksjonsmetoden som gjør at hvert enkelt skilt får sin egne spesielle karakter. Noen skilt blir litt mørkere, noen litt lysere. Størrelsen vil også kunne variere noe. Støpt bronseskilt er virkelig et håndverk og er å anse som små, eller store kunstverk.


galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde

Et støpt bronseskilt blir til

Selv om selve støpeprosessen er noenlunde uforandret er forarbeidet endret seg veldig med tiden. Tidligere så benyttet vi ferdige bokstaver som ble limt på plater på det vi kalte oppsetteriet. Dette ble benyttet som modell. Selv om vi hadde mange skrifttyper i forskjellige størrelser skapte det begrensinger på hvordan man kunne utforme skiltet. I dag freses modeller i modellplater eller etset i magnesium. Dette gir mange flere muligheter og gjøre at man er friere enn før i forhold til utseende. 

Første steg i prosessen med å lage et bronseskilt er design. Vi designer skiltet slik du ønsker. Du mottar alltid korrektur som PDF til godkjenning. Har du en logo som du ønsker på skiltet?  Vi mottar logoer i de fleste formater. Les her om hvilke formater vi foretrekker.

Når korrekturen er godkjent kan vi begynne produksjonen av selve skiltet. Først må modellen lages. Som nevnt ovenfor så blir den frest i modellplater eller etset i magnesium. Modellen blir laget 1,5% større enn det ferdige produktet, da støpeprosessen medfører krymp. Bronseskiltene våre blir støpt i sand. Prinsippene er enkle, men teknikken tar lang tid å lære. Modellen legges i sanden og ved hjelp av høyt trykk lager modellen et speilvendt avtrykk i sanden. Sanden behandles med diverse midler som gjør at sanden tåler påkjenningen fra smeltet bronse slik at vi ikke risikerer at sanden faller sammen. Flytende bronse som er ca. 1300 grader helles ned i formen. Her er varme, samt hastighet viktig. Lang erfaring og kunnskap er her helt avgjørende for å få et flott produkt. Etter at bronse har fått kjøle seg ned må overskytende bronse fjernes og kanter pusses og slipes. Skiltet patineres og eventuelt relieff avslipes.


galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde

Hvordan monteres bronseskilt?

Bronseskilt har relativt høy egenvekt, det er derfor viktig at skiltene monteres forsvarlig. Vi leverer skiltene enten med hull eller med festepigger. Skiltene kan også leveres uten feste. Hvis man velger å få skiltet levert uten feste eller med festepigger benytter man monteringslim. Hvis underlaget er ujevnt kan man med fordel få levert skiltet med festepigger. Forbor hull som er noe større en festepiggene og fyll hullet med monteringslim. Press skiltet på plass. Påse at monteringslimet er frostsikkert. Hvis man velger hull følger det med skruer med skruehoder som er patinert slik at skruene ikke skal ødelegge et ellers flott utseende.

Utførelse

Kraftex leverer normalt støpte bronseskilt i to forskjellige utførelser:

  • Mørk patinert bunn og avslipt relieff . Her får du stor kontrast mellom relieffet og bronse.
  • Patinert bunn og lett børstet overflate.

Tekst, symboler og eventuell ramme vil være uthevet i relieff. Dette kaller vi 2.5 D. Vi kan også levere skilt i 3D ut fra fotografier eller lignende. Bildet vil da bli skannet og 3D-printet. Tykkelsen på skiltene variere avhengig av størrelsen. Jo større skilt jo tykkere skilt. Tykkelsen avgjøres av støperen som vurderer flythastighet og temperatur. Alle skilt leveres med fasede kanter. Dette er for at modellen skal slippe formen uten å ødelegge sanden.

galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde

Er bronseskilt noe for deg?

Kraftex har lang erfaring med  bronseskilt. Vi kan love deg et flott produkt som vil vare tilnærmet evig. Bronse er et levende materialet som etter vår mening blir bare finere og finere med årene. Bronse er et såkalt nobel metall og vil for eksempel ikke korrodere bort på samme måte som jern. Derimot vil utseende forandre seg over tid. Hvem har ikke sett hvordan bronsestatuer ser ut? 

Ta kontakt med oss for informasjon eller prisforespørsel: 

  • Bruke kontaktskjemaet nedenfor
  • Send oss en e-post (Hvis du ønsker å sende oss ett vedlegg)
  • Ring oss på tlf. 69 25 25 30
galleribilde galleribilde

Jeg er interessert i bronseskilt

* Feltet er påkrevd

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde
galleribilde galleribilde